Beschrijving:

Master in de ingenieurswetenschappen

Materialen en materiaalontwikkeling bepalen grotendeels de technologische vooruitgang. Je ontwikkelt nieuwe materialen en processen, leidt productieafdelingen of vervult een technisch-commerciële functie. Je wordt opgeleid voor een leidinggevende taak in sectoren waar materialen een belangrijke rol spelen. Voorbeelden zijn de materiaalproducerende en -verwerkende industrie, de nanotechnologie, de chemische industrie en de luchtvaartindustrie.

De klemtoon van de materiaalkundige opleiding ligt op een breed analytisch denken in combinatie met een probleemoplossend vermogen en een grondige wetenschappelijk-technische kennis. Speciale aandacht gaat uit naar de praktische aspecten van de materiaalkunde via casestudies en kleine projecten die je vertrouwd maken met de ontwikkeling, productie en verwerking, en karakterisering van materialen.

De opleiding geeft een keuze uit 4 materiaalfamilies en toepassingen:
- Metalen en keramieken
- Polymeren en composieten
- Nanomaterialen
- Biomaterialen

Daarenboven kies je uit 3 professionele profielen die zich focussen op:
- Onderzoek
- Productie
- Management

Daarnaast omvat de opleiding een brede waaier van vakken, variërend van meer fundamentele materiaalkunde tot geavanceerde vakken zoals biomaterialen, textielcomposieten en materialen voor nanotechnologie.