Terug naar het nieuwsoverzicht

‘Een master is zwaar. Kies daarom een master die je leuk vindt’

 

Danique de Vegt (22) doet haar master, net als haar bachelor, in de leukste studentenstad van Nederland: Groningen. Lees hoe zij haar master koos!

 

Groningen is de perfecte studentenstad als je net begint met studeren. Een groot dorp met heel veel mensen en een goede universiteit. Groot genoeg om het stadsgevoel te krijgen en klein genoeg om snel veel mensen te leren kennen. Ik kende de stad al omdat mijn broer daar al studeerde; zelf kom ik zelf uit Arnhem.”

 

Specialiseren tijdens je master  

“Omdat ik me tijdens mijn bachelor Internationale Betrekkingen niet meteen wilde specialiseren, koos ik voor de RUG. Bij mijn masterkeuze vond ik die specialisatie juist wel heel belangrijk. Ik was in januari klaar met mijn bachelor en wilde meteen door, niet een half jaar wachten op mijn master. Mijn studie vond ik superinteressant dus daarom koos ik voor een master Internationale Betrekkingen met als specialisatie Europese Integratie. Voordelen waren dat ik geen premaster hoefde te doen en in februari kon beginnen.”  

 

In banen alle opties open houden

Baankans vond ik een belangrijke overweging bij mijn bachelor en master. Ik vond Economie en Geschiedenis allebei leuk. Ook Journalistiek boeide me. Bij Internationale Betrekkingen kreeg ik zowel economie, geschiedenis als een vreemde taal. Met deze brede studie kon ik later naar het buitenland, bij een ambassade of consulaat of bij een denktank of zelfs de journalistiek in.”

 

Werken bij de overheid of in het bedrijfsleven

“Ik vond het prettig om alle opties open te houden. Vriendinnen met een praktische studie, wisten meteen wat voor soort baan ze zouden krijgen. Ik kan bij de overheid werken of het bedrijfsleven in, als ik wil. Het nadeel van een brede studie is dat je voor je baan concurreert met studenten die verwante studies als politicologie en geschiedenis hebben gedaan.

 

Onzekerheid door corona

“Er is ook een stage van drie maanden verbonden aan deze master. Ik wil graag naar het ministerie van Economische Zaken om te kijken of een ministerie iets voor me is. Maar door corona werkt iedereen thuis. Kan ik dan wel voldoende netwerken? En mijn werkomgeving goed leren kennen? Een onderzoeksstage kan ook, maar ik ben al bezig met een onderzoek voor mijn scriptie. Ik weet het dus nog niet.”

 

Internationale organisaties

“Ik had mijn master ook in Leiden of Amsterdam kunnen doen, maar ik wilde zo lang mogelijk van Groningen blijven genieten. Na mijn master kan ik hier niet blijven omdat internationale organisaties grotendeels in de Randstad of in het buitenland zitten.”

 

Kies een master die je leuk vindt!

“Mijn tip aan studenten die een master kiezen is: doe een master die je leuk vindt! Een master is veel zwaarder dan een bachelor. Voorheen haalde ik tentamens als ik de samenvatting goed had gelezen, maar zo red je het niet meer. Je moet veel harder werken en er elke dag veel energie in stoppen. Dat lukt alleen als je het echt leuk vindt. Let ook op je baankans, maar laat die keuze niet allesbepalend zijn.”

 

Meer lezen?