Een tussenjaar na het afronden van je bachelor- of masteropleiding is iets wat steeds populairder wordt voor veel studenten. In plaats van direct te solliciteren voor een baan of een andere opleiding te gaan volgen, kiezen sommige studenten ervoor om een jaar vrij te nemen. Hoe kun je je jouw tussenjaar vullen en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het in dit artikel.
In een tussenjaar kun je bijvoorbeeld gaan reizen, vrijwilligerswerk doen, een nieuwe taal leren of juist even ontspannen na een lange en stressvolle periode van studeren. Hoewel een tussenjaar veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Lees gauw verder en wij vertellen je waar je rekening mee moet houden voordat jij de keuze maakt voor een tussenjaar.
Een tussenjaar biedt de mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen. Je kunt je interesses verkennen, nieuwe hobby’s ontwikkelen en meer zelfvertrouwen opbouwen. Dit kan je weer helpen bij het nemen van nieuwe beslissingen. Daarnaast geeft een tussenjaar je de tijd om te werken aan persoonlijke doelen. Denk bijvoorbeeld aan het leren van een nieuwe taal of het doen van vrijwilligerswerk.
Na jaren van studeren, tentamenperiodes en stress, kan een tussenjaar de uitkomst bieden om te ontspannen. Een tussenjaar geeft de tijd om bij te komen en op te laden voordat je aan een nieuwe uitdaging begint.
Tijdens je tussenjaar kun je relevante werkervaring opdoen. Dit kan je cv beter maken en je een voorsprong geven op de arbeidsmarkt wanneer je besluit om je carrière te beginnen. Naast werkervaring kan je ook vrijwilligerswerk doen, om zo je kennis en ervaring te verbreden, wat ook je cv ten goede doet.
Veel studenten kiezen ervoor om in hun tussenjaar de wereld te ontdekken. Ze nemen de tijd om alleen of met iemand anders op pad te gaan naar delen van de wereld die ze nog niet hebben gezien. Je komt in contact met nieuwe culturen en nieuwe mensen, wat zorgt voor nieuwe levenservaringen.
Tijdens een tussenjaar zal je waarschijnlijk minder inkomsten hebben dan wanneer je fulltime zou werken. Dit kan voor financiële stress zorgen. Voor sommige afgestudeerden is dit daarom ook een reden om geen tussenjaar te nemen.
Als je te lang weg bent van het studeren en werken, kan het moeilijk zijn om terug te keren. Je focus is weg en je hebt behoefte aan andere dingen. Sommige studenten willen daarom liever in een ritme blijven en direct doorgaan, zodat je niet het lastige proces van terugkomen hebt.
Tijdens je tussenjaar loop je mogelijk kansen mis, zoals baanaanbiedingen die misschien niet beschikbaar zijn wanneer je besluit om terug te keren. Dit zien studenten als een gemiste kans en dit kan een reden zijn om geen tussenjaar te nemen.
Het nemen van een tussenjaar is een belangrijke beslissing waar je goed over na moet denken. Het heeft voordelen en nadelen, maar dat is voor iedereen persoonlijk. Het is daarom belangrijk om goed te bedenken waar jouw interesses liggen. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Als je ervoor kiest om een tussenjaar te nemen, is het belangrijk om een duidelijk plan te maken. Stel doelen op, zowel persoonlijk als professioneel en bedenk goed hoe je een tussenjaar op financieel gebied aanpakt, zodat je hier geen stress door krijgt.