Een gat op je cv als gevolg van een onvoorziene gebeurtenis, burn-out of depressie. Hoe ga je daarmee om? Lees het in deze blog.
Stel: je doet een bestuursjaar en onderbreekt je studie ‘even’ om vervolgens weer door te gaan. Tijdens een sollicitatiegesprek zal niemand daar een bezwaar tegen hebben. Hoe anders is dat als je door een burn-out ontslag hebt genomen bij je starters-droombaan. Of als je kort na je afstuderen in een depressie bent beland en inmiddels als starter aan de slag wilt. Hoe verantwoord je kortom een gat op je cv?
Het allerbelangrijkste is: blijf altijd eerlijk. Dus ja, dat betekent open kaart spelen tijdens ieder sollicitatiegesprek. Hoe moeilijk het ook is. Misschien ben je bang dat dit ten koste gaat van jezelf. Of belemmert schaamte je en vind je dat niemand iets met jouw persoonlijke zaken te maken heeft. Bedenk dan wat je eventueel wel kunt vertellen dat relevant is voor deze baan.
Of speel het spel slim, draai het gat op je cv om. Frame het bijvoorbeeld niet als een neerwaartse spiraal maar als een leerzame periode van persoonlijke groei. Bovendien, een recruiter verwacht echt niet dat je alle details van je therapie vertelt.
Begin in je motivatiebrief al over het gat in je cv. Maak er geen langdradig verhaal van, maar houd het kort en bondig. Op deze manier laat je zien dat je niets te verbergen hebt en openstaat voor een gesprek. Gegarandeerd komt het namelijk ter sprake tijdens het sollicitatiegesprek.
Focus je tijdens het gesprek op het positieve. Benoem kort waarom je ‘tijdelijk’ uitviel en vertel daarna over wat je tijdens die periode wel allemaal deed. Bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk in het dierenasiel dat je leven structuur gaf. Of nog beter, geef aan wat je leermomenten waren en hoe je er nu als een veel sterker persoon uit bent gekomen.
Geef jezelf de credits en zeg vooral niet dat je je herstel vooral te danken hebt aan je sublieme psycholoog. Mocht je wellicht heel bewust een tijdje een sabbatical hebben genomen, zorg dan ook dat je je keuze goed kunt uitleggen.
Ook al heb je dan een gat op je cv, in de praktijk blijkt echter dat je tijdens die ‘loze’ periode echt niet niks hebt zitten doen. Al je activiteiten kun je zien als compensatie. Vrijwilligerswerk is er één van, maar ook een kleine bijbaan kan je hebben geholpen als mens en als werknemer. Of een training of cursus die je in eerste instantie ter ontspanning deed maar waardoor ineens duidelijker werd wat je precies zoekt in een baan. Vergeet ook niet een ogenschijnlijk irrelevante reis te noemen, die je liet inzien welke persoonlijke of professionele kwaliteiten je bezit.
Kortom, een gat op je cv hoeft geen afknapper te zijn. Wees er eerlijk over en beschrijf het positief. Vertel de dingen die je in die periode wel deed om te blijven groeien. Op die manier kun jij jezelf binnenkort werknemer noemen van het bedrijf waar je graag wilt werken.