Een sollicitatiegesprek, een tentamencijfer of een belangrijke wedstrijd. Je verwacht een goed resultaat, maar het valt enorm tegen en je bent teleurgesteld. Wat gebeurt er precies? En hoe kun je er beter mee om leren gaan?
Teleurstelling is een emotie die eigenlijk bij verdriet hoort, maar die zich op allerlei andere manieren laat zien. Als je teleurgesteld bent, voel je je in de steek gelaten, ben je boos of soms zelfs in de rouw. Dit hangt af van de situatie en van wie jij bent als persoon. Iedereen kent teleurstelling, maar hoe je dit ervaart en ermee omgaat verschilt per persoon.
De een voelt zich gemotiveerd harder te gaan werken, nog beter zijn best te doen, de ander blokkeert totaal waardoor er niets meer uit zijn handen komt. Dit is allebei niet goed of fout, maar wel interessant om van je zelf te weten. Als je je bewust wordt van je reactie op teleurstelling kun je bepalen hoe je in het vervolg met deze situaties wilt omgaan. Je kunt er lessen uit trekken, zoals:
Maar hoe doe je dit dan? Hoe zorg je dat je die positieve lessen uit teleurstellingen haalt? Want teleurstellingen zijn toch eigenlijk gewoon vervelend? En misschien ben jij er wel extra gevoelig voor. Lees daarom dit zes-stappenplan, zodat jij de volgende teleurstelling helemaal naar je hand kunt zetten.
Na de zoveelste afwijzing op een sollicitatie voel je ongetwijfeld van alles in je lijf. Een blokkade van verdriet of juist een razende boosheid. Het is belangrijk deze energie eruit te laten. Praat erover met een vriend of familielid of doe iets creatiefs, zoals schrijven, tekenen of iets fysieks, zoals een rondje rennen. Daarna voel je je een stuk lichter.
Probeer te begrijpen waarom je je zo teleurgesteld voelt. Hoe moeilijk dat ook is. Soms helpt het om ergens even rustig te gaan zitten, je ogen te sluiten en te voelen wat er in je lijf gebeurt. Soms ontdek je wat het pijnpunt is. Erover praten kan ook helpen. Iedereen herkent gevoelens van teleurstelling en bij een ander is het soms makkelijker te zien dan bij jezelf.
Teleurstellingen kunnen je een slecht gevoel geven over jezelf. Soms ga je aan jezelf twijfelen. Daarom is het belangrijk om van jezelf te weten waarom je iets voelt. Misschien heb je vroeger niet goed geleerd om met teleurstellingen om te gaan, bijvoorbeeld omdat je verdriet er niet mocht zijn. Dit zou je verder kunnen onderzoeken, eventueel zelfs met een professional!
Door meer zelfkennis kun je ook beter zien waar je nog dingen kunt verbeteren. Als je snapt waarom je voor de vijfde keer bent afgewezen voor een sollicitatie kun je proberen iets te veranderen waardoor je met frisse moed begint aan een zesde poging. De aanhouder wint.
Leer accepteren wie je bent met al je sterkte en zwakke kanten. Als dit je lukt kun je de situatie vaak ook beter accepteren. Natuurlijk hoeft een afwijzing niet altijd aan jou te liggen. Misschien ben je heel geschikt voor die ene baan, maar is het een heel gewilde job en solliciteren gewoon heel veel mensen.
Blijf niet hangen in je teleurstelling! Doorloop de stappen hierboven en geef jezelf wat tijd om ermee te leren omgaan. Bedenk ook dat teleurstellingen bij het leven horen en dat het je helpt om er goed mee om te leren gaan. Het kan alleen een negatieve ervaring worden als je erin blijft hangen. Zorg dat jouw teleurstelling je laat zien wat je kunt doen om de volgende keer wél te slagen.