27 jan 2025

Misschien wil je na je bachelor direct aan het werk gaan, neem je een tussenjaar of overweeg je een masteropleiding. Eén van de meest effectieve manieren om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, is door het behalen van een masterdiploma. Maar wat biedt een masteropleiding eigenlijk, en hoe helpt het je verder op de arbeidsmarkt? We leggen het je in dit artikel uit!

Verdieping in je vakgebied
Een masteropleiding biedt je de mogelijkheid om je kennis op een specifiek gebied te verdiepen. Werkgevers zoeken vaak naar kandidaten met diepgaande expertise in hun vakgebied. Door je te specialiseren in een bepaald vakgebied, laat je zien dat je veel kennis hebt en specifieke vaardigheden hebt opgedaan tijdens je studie.

Denkniveau
Hoewel je misschien niet aan het werk gaat in het precieze vakgebied van je master, laat je master een bepaald denkniveau zien. Je toont aan dat je doorzettingsvermogen hebt en goed kunt leren. Het is dus naast de specifieke kennis ook een bewijs van je denkniveau.

Speciale vaardigheden
Masteropleidingen gaan vaak verder dan vaardigheden die je in je bachelor leert. Je ontwikkelt je bijvoorbeeld in analytisch denken en het creëren van een probleemoplossend vermogen. Deze opgedane vaardigheden kunnen je onderscheiden van andere kandidaten en je de mogelijkheid geven om uitdagingen aan te gaan die je in het werkveld tegenkomt.

Netwerken
Tijdens een masteropleiding krijg je de kans om te netwerken met medestudenten, docenten en mensen uit je vakgebied. Zo’n connectie kan leiden tot een mogelijke baankans later. Wil je meer weten over (online) netwerken? Lees dan dit artikel over hoe je dit tijdens je studietijd kunt doen via LinkedIn.

Onderzoeksmogelijkheden
Bij veel masteropleidingen is het doen van onderzoek een belangrijk onderdeel. Tijdens een onderzoek verdiep je je in een specifiek onderwerp dat relevant is voor jouw vakgebied. Bij de ene masteropleiding doe je bijvoorbeeld laboratoriumonderzoek, terwijl je bij een andere opleiding de archieven induikt voor het doen van onderzoek. Naast de kennis die je opdoet, doe je ook ervaring op met onderzoek doen. Werkgevers waarderen dit en vinden dit vaak relevant.

Baankans vergroten
Soms is een masterdiploma een vereiste voor een bepaalde baan. Met het hebben van een masterdiploma vergroot je daarom je baankans. Je bent echter niet direct binnen met een masterdiploma, ook relevante ervaring zoals een stage of bijbaan is belangrijk. Naast het vergroten van een baankans, heb je met een masterdiploma vaak ook de mogelijkheid om een hogere positie te bereiken binnen een organisatie.

Weet jij al wat je gaat doen? Eén ding wat zeker is, is dat er wel het een en ander verandert als je straks aan je master begint. Wil jij weten wat je te wachten staat? Lees dan dit artikel over de overstap van bachelor naar master. Veel succes met je keuze!