Lever jij graag een positieve bijdrage aan de samenleving? Wil jij graag het verschil maken in de wereld? Dan ben jij waarschijnlijk ook op zoek naar een masterprogramma waar maatschappelijke belangen in terug komen! In deze blog geven we je enkele tips om je te helpen bij een maatschappelijke masterkeuze. Deze blog is onderdeel van een reeks over studenten met commerciële en/of maatschappelijke instellingen.
Wanneer je weet wat je belangrijk vindt en waar jouw normen en waarden liggen, kan je gemakkelijker een juiste masterkeuze maken. Eén van de aspecten die je hierbij kunt overwegen is de mate van jouw commerciële of zakelijke instincten. Waar ligt jouw voorkeur? En verschilt dit in privé- of werk/studie-situaties? Door hierop te reflecteren krijg je meer inzichten in waar jouw belangen liggen en kun je een studiekeuze maken die hier goed op aansluit. Wil jij graag meer ondersteuning in deze zoektocht?
Via deze test weet je binnen 5 minuten of jij meer commercieel of juist meer maatschappelijk ingesteld bent!
|
In deze blog richten we ons dus op de maatschappelijk ingestelde student. Een sterke maatschappelijke mindset wordt vaak geassocieerd met beroepen zoals sociaal werker, leraar, of activist. Dergelijke rollen vragen om empathie, betrokkenheid, en passie. Enkele bekende persoonlijkheden die bekend staan om hun maatschappelijke instincten zijn onder andere Malala Yousafzai, Nelson Mandela en Greta Thunberg. Deze activisten hebben niet alleen hun stem laten horen voor belangrijke kwesties, maar hebben ook impact gemaakt op diverse sectoren door hun inspirerende denkwijze en actiebereidheid.
Studenten met maatschappelijke instellingen hebben veel masterrichtingen om uit te kiezen. Of het nu gaat om het bestuderen van sociale problemen in sociologie, het bevorderen van duurzaamheid in milieuwetenschappen, het nastreven van rechtvaardigheid in rechten, het begrijpen van cultuur in antropologie, of het verbeteren van onderwijs in pedagogiek, er is van alles mogelijk! De keuze tussen deze programma’s hangt helemaal af van jouw eigen interesses en loopbaandoelen.
Sterke punten van maatschappelijk ingestelde personen:
- Empathie: Een maatschappelijk persoon is vaak erg goed in het inleven in anderen en het tonen van medeleven. Ze kunnen zich goed verplaatsen in de situatie en gevoelens van anderen.
- Betrokkenheid en passie: Personen met een maatschappelijke instelling zijn vaak erg betrokken en gepassioneerd over de kwesties die ze belangrijk vinden. Ze zetten zich in voor hun idealen en doelen.
- Creativiteit: Een maatschappelijk persoon is vaak erg creatief en origineel in hun denken. Ze komen met nieuwe ideeën en oplossingen die aansluiten bij de behoeften en wensen van de samenleving of de doelgroep.
- Flexibiliteit: Maatschappelijk ingestelde personen zijn vaak flexibel en kunnen zich goed aanpassen aan veranderende omstandigheden of situaties. Ze staan open voor nieuwe inzichten en perspectieven.
- Samenwerking: Het opbouwen van relaties en samenwerken met anderen is essentieel in het maatschappelijke werk. Maatschappelijke personen zijn vaak bedreven in het werken in teams en het delen van kennis en ervaringen.
Uitdagingen van maatschappelijk ingestelde personen:
- Emotionele belasting: Het werken aan maatschappelijke kwesties kan emotioneel belastend zijn. Het zien van sociaal onrecht, ongelijkheid of misstanden kan psychologisch zwaar wegen op maatschappelijk ingestelde personen.
- Balans tussen werk en privé: De intensiteit van maatschappelijke betrokkenheid kan het moeilijk maken om een gezonde balans te vinden tussen professionele betrokkenheid en privé.
Tips voor maatschappelijk ingestelde personen bij de masterkeuze:
- Focus op sociale impact. Kies een masterprogramma dat expliciet aandacht besteedt aan sociale impact en verandering. Kijk naar vakken, projecten of specialisaties die gericht zijn op maatschappelijke vraagstukken. Je kan hierbij ook kijken naar masters met veel praktijkmogelijkheden, zodat je direct geleerde concepten in de praktijk toe kan passen. Dit geeft maatschappelijke studenten vaak al direct veel voldoening, al tijdens de studie.
- Als internationale vraagstukken je aanspreken, overweeg dan programma's die een internationaal perspectief bieden op maatschappelijke kwesties. Dit kan je voorbereiden op een bredere impact op wereldwijde uitdagingen.
- Denk na over je eigen doelen en waarden. Hoe goed sluit de masteropleiding aan bij wat je wilt bereiken in het maatschappelijke domein? Het is belangrijk dat de masteropleiding in lijn is met jouw persoonlijke missie. Onderzoek vervolgens de waarden en missie van de onderwijsinstelling. Als deze in lijn zijn met jouw maatschappelijke waarden, kan dit een indicatie zijn dat de masterprogramma’s ook goed bij je passen.
- Daarnaast adviseren we om de arbeidsmarkt te verkennen en je in sectoren te verdiepen die specifiek waarde hechten aan maatschappelijke personen en initiatieven. Bedenk bij welke organisaties jij graag aan de slag zou willen. Waar zou jij met trots kunnen werken? En welke organisaties staan voor dezelfde normen en waarden als waar jij voor staat? Door hier goed over na te denken, en te besluiten welke type organisaties en sectoren goed bij jou passen, kun je vervolgens gerichter zoeken naar een geschikt masterprogramma.
Herken je je toch niet zo goed in de eigenschappen van een maatschappelijk persoon? Misschien past een commerciële mindset dan wel beter bij jou. Of ben jij misschien iemand die zowel maatschappelijk als commercieel ingesteld is? In beide gevallen raden we je aan om onze blog over commercieel ingestelde personen te lezen!