Bijt jij je graag vast in één onderwerp en heb jij oog voor detail? Dit zijn slechts een paar sterke kenmerken van een specialist! Met deze kennis in het achterhoofd kun jij een zeer doordachte masterkeuze maken. In deze blog vertellen we je meer over de kenmerken van een specialist en welke tips je kunt gebruiken bij het kiezen van een master. Deze blog maakt deel uit van een reeks over generalisten, specialisten en T-vormige professionals (iemand met zowel specialistische als generalistische kenmerken).
Ben jij benieuwd of jouw persoonskenmerken meer overeenkomen met de specialist, de generalist of de T-vormige professional? Via deze test weet je binnen 5 minuten of jij een generalist, specialist óf een combinatie van beide bent.
|
In deze blog richten we ons dus op de specialist. Bij een specialist denken de meeste mensen eerst aan een medisch specialist: een dokter die gespecialiseerd is in een onderdeel van het lichaam. Zo weet een neuroloog alles van de hersenen en een cardioloog alles van het hart. Maar ook buiten de medische wereld zijn specialisten erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een betonverwerker of tandarts-endodontoloog. Binnen elk vakgebied en op elk niveau zijn specialisten te vinden. Een bekend voorbeeld van een specialist is: Stephan Hawking. Met zijn specialistische aanpak bracht hij een waardevolle bijdrage aan de kennis op het gebied van kosmologie en zwarte gaten. Kortom: een specialist is iemand die erg veel weet van één specifiek onderdeel. Dit staat tegenover de generalist, die vaak van veel onderwerpen wel iets weet.
Studenten met een voorkeur voor een specialistische benadering hebben vaak een uitgesproken interesse voor één specifiek onderwerp. Ze vinden het geweldig om zich helemaal vast te bijten in dat ene onderwerp en zich te verliezen in de diepste details. Voor deze groep studenten is een gespecialiseerde en/of verdiepende master een interessante keuze. Met deze master kunnen zij hun kennis op dat ene onderwerp nog verder verdiepen en richting een specifiek vak werken.
Sterke punten van specialisten:
- Diepgaande kennis: Specialisten weten ongelofelijk veel van één onderwerp. Hierdoor hebben ze diepgaande kennis over dat onderwerp dat zij bestuderen.
- Werkkansen: Er is veel vraag naar expertise; iets wat de specialist in huis heeft. Dit zorgt voor carrièremogelijkheden voor de specialist.
- Oog voor detail: Specialisten hebben vaak oog voor detail. Zij bijten zich vast in een onderwerp en weten hier alles over.
- Leergierig: Een specialist wil alles weten over een onderwerp. Maar om expert te blijven over dit onderwerp is het belangrijk om te blijven leren en ontwikkelen, om zo mee te gaan met de ontwikkelingen die plaats vinden.
- Zelfstandig: Een specialist kan goed zelfstandig werken en zijn eigen tijd indelen. Als specialist werk je vaak autonoom.
Uitdagingen van specialisten:
- Beperkte flexibiliteit: Specialisten zijn expert op één gebied. Dit kan ervoor zorgen dat zij er moeite mee hebben om deze kennis en expertise in te zetten buiten hun vakgebied.
- Concurrentie: Om de top van een vakgebied te bereiken is er sterke concurrentie. De specialist zal dus altijd op de hoogte moeten blijven van de nieuwste ontwikkelingen en zich blijven ontwikkelen binnen het vakgebied.
Tips voor specialisten bij de masterkeuze:
- Overweeg bij je masterkeuze programma's die zich verdiepen in één onderwerp en/of een sterk specialistisch karakter hebben. Bekijk hiervoor grondig het studieprogramma van de master(s) voordat je een keuze maakt. Het studieprogramma geeft vaak al een goed beeld van de breedte van de opleiding.
- Bedenk goed wat jouw specialisme wordt. Je zal de komende tijd je blijven verdiepen in dit onderwerp, het is dus belangrijk om een onderwerp te kiezen waar je een passie voor hebt.
- Ook binnen specialiseren zijn er verschillende mogelijkheden. Ga jij binnen je specialisme voor een brede opzet of ga je voor microspecialisme met erg veel diepgang? Denk bijvoorbeeld aan natuurkunde: voor vele klinkt dit wellicht als specialistisch, maar binnen de natuurkunde is nog zoveel meer. Kies je dan voor natuurkunde of bijvoorbeeld een specialisme als nanotechnologie?
- Als de reguliere masterprogramma’s die aansluiten op jouw bachelor niet aan jouw wensen voldoen, overweeg dan je verder te oriënteren. Kijk ook eens naar masters die niet direct aansluiten bij je bacheloropleiding. Lijkt het je bijvoorbeeld leuk om juist meer te leren over een nieuw vakgebied? Kijk dan ook eens naar de masters op andere faculteiten of onderwijsinstellingen. Houd er wel rekening mee dat in veel gevallen een schakelprogramma of pre-master vereist is voordat je een master in een nieuw vakgebied kan starten. Tip: Soms kan je gedurende je bachelor een pre-master volgen als minor.
- Daarnaast adviseren we om de arbeidsmarkt te onderzoeken en sectoren te identificeren die specifiek waarde hechten aan specialistische vaardigheden. Sommige vakgebieden waarderen professionals die expert zijn op een bepaald gebied en hun expertise kunnen inzetten. Het is waardevol om te visualiseren hoe je dag eruit zou zien in verschillende sectoren die je overweegt. Reflecteer op de mate waarin de taken en verantwoordelijkheden overeenkomen met jouw sterke punten en persoonlijke interesses. Op die manier kun je een beter beeld krijgen van welke sector het beste bij jou past. Wanneer je weet welke sector goed bij je past, kun je vervolgens gerichter zoeken naar een geschikt masterprogramma.
Herken je je toch niet zo goed in de eigenschappen van een specialist? Of ben je nieuwsgierig geworden naar de kenmerken van een generalist of T-vormig professional (iemand met zowel specialistische als generalistische kenmerken)? Lees dan de artikelen over generalisten of T-vormige professionals!
Bronvermelding
Carrièretijger. (sd). Specialist. Opgehaald van Carrièretijger: https://www.carrieretijger.nl/functioneren/ontwikkelen/persoonlijkheidsmodellen/specialist#:~:text=Een%20specialist%20begint%20in%20een,bouwen%20die%20hem%20verder%20helpen.
Carrièretijger. (sd). Specialist (Belbin teamrol). Opgehaald van Carrièretijger: https://www.carrieretijger.nl/functioneren/samenwerken/werken-in-een-team/belbin/specialist.
Duke Haddad, E. (2021). Is It Better to Be a Generalist or Specialist? Opgehaald van Non Profit Pro: https://www.nonprofitpro.com/post/is-it-better-to-be-a-generalist-or-a-specialist/#:~:text=Specialists%20have%20a%20deep%20understanding,adaptability%20of%20handling%20many%20tasks.
Reynaarde. (sd). Teamrollen Belbin De Specialist. Opgehaald van Reynaarde: https://www.reynaarde.nl/reynaarde/managementmodellen/teamrollen-belbin/specialist/.