Als je solliciteert naar een stage of startfunctie, ben je vaak niet de enige. Grote bedrijven als Heineken, ING en Shell krijgen soms duizenden sollicitaties per dag. En denk maar niet dat deze bedrijven elk cv grondig nalezen. Een werkgever kijkt gemiddeld twintig seconden naar je cv, dus hoe zorg je dat je opvalt?
Ben je benieuwd naar de basis van een cv? Bekijk hier 5 tips voor een goed cv of de meest gestelde vragen!
Het belangrijkste onderdeel in je sollicitatie is je cv aanpassen aan de vacature. Veel studenten en starters sturen dezelfde cv en motivatiebrief naar verschillende bedrijven. Ze vergeten zelfs wel eens de naam van het bedrijf aan te passen. Zorg dat jij niet dezelfde fout begaat, want recruiters prikken daar zo doorheen. Verplaats jezelf in de rol van de recruiter en bedenk wat hij of zij wil horen. Wat staat er in de vacaturetekst? Wat zoekt de organisatie? Met welke problemen hebben ze te maken? Welke uitdagingen zijn er in de sector? Benadruk de competenties die in de vacature staan in je cv. Niet door de competenties klakkeloos over te nemen, maar geef voorbeelden waaruit blijkt dat jij die competenties bezit.
Als je denkt dat je cv alleen een opsomming is van je werkervaring, dan heb je het mis. Je cv is jouw visitekaartje en een manier waarop je binnenkomt bij een bedrijf. Je cv laat zien wie jij bent, wat jou bijzonder maakt en waarom jij past bij de functie. Sta eerst eens stil bij wie jij bent. Los van de hele vacature of functie waarop je solliciteert. Wie ben je als persoon? Wat typeert jou als vriend of als collega? Wat zijn je hobby’s en interesses? Waar droomde je vroeger van? Waar was je goed in (en ben je misschien nog steeds)? Wat komt het meeste naar voren? Als je dit voor jezelf scherp hebt, is het makkelijker om jezelf te verkopen aan een bedrijf.
Het design van je cv is belangrijker dan ooit. Er zijn veel verschillende templates om je cv in op te maken. Je template hangt af van je functie. Solliciteer je voor een functie waarbij vooral je opleiding en ervaring belangrijk is? Kies dan een zakelijk cv en houdt het basic. Ga je voor een vacature waarbij creativiteit beloond wordt? Kies voor een creatief cv.
Als je zelf kennis van Adobe hebt is het natuurlijk goed om zelf een cv te ontwerpen. Anders is Canva een handige website om je cv in op te maken. Kies een template die bij je past en kijk wat je er nog zelf aan kunt veranderen.
Zet je een samenvatting op je cv of niet? Het is niet verplicht, maar het is een goede manier om jezelf in enkele zinnen te laten zien. Gebruik maximaal vijf zinnen. Vertel wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en wat je wilt. Probeer een koppeling te maken met je competenties en je hobby’s.
Heb je een hoog cijfer voor je scriptie? Of een goed gemiddeld eindcijfer (GPA)? Vermeld dit op je cv! Alles boven een 7,5 rekenen wij als hoog cijfer.
Onthoud dat een recruiter je cv scant en geen tijd heeft om je cv aandachtig te lezen dus zorg dat je cv te scannen is. Een creatief cv mag, maar houd overzicht en zorg dat de recruiter niet naar bepaalde informatie moet zoeken. Gebruik maximaal twee A4’tjes, zorg voor consistentie, gebruik bulletpoints en maak sommige woorden vet om bepaalde sleutelwoorden te benadrukken.