Hoe ga ik om met gaten in mijn cv? Hoe kan ik mijn cv inkorten? Dagelijks krijgen wij veel vragen over cv’s en sollicitatiebrieven. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over jouw cv of sollicitatiebrief op een rijtje gezet.
Om de vraag te beantwoorden wat belangrijker is, een cv of sollicitatiebrief, geven we je inzicht in de werkwijze van een recruiter: Na de sluitingsdatum van de vacature sorteert de recruiter cv’s in drie stapels: uitnodigen, afwijzen en twijfelgeval. Op basis daarvan bekijken ze de sollicitatiebrieven. Veel studenten en starters stoppen veel tijd in het schrijven van een goede sollicitatiebrief terwijl die sollicitatiebrief soms dus niet eens gelezen wordt. Daarom is een cv in dit geval belangrijker dan een sollicitatiebrief. Uiteraard geeft jouw motivatiebrief uiteindelijk de doorslag en versterk je er je cv mee. Houd daarom dit in gedachten:
Met je cv kom je een werkgever binnen en met je sollicitatiebrief maak je het verschil.
In Nederland wordt het steeds meer een gewoonte om een foto op je cv te zetten. Door een foto op je cv wordt die herkenbaar en persoonlijk voor de recruiter. Het is natuurlijk nooit een verplichting om een foto op je cv te zetten, maar je blijft hierdoor wel beter hangen bij de recruiter. Vooral MKB-bedrijven waarderen een foto op je cv. Multinationals en grote corporaties hechten meer waarde aan anoniem solliciteren, waarbij je cv soms zelfs van tevoren door een automatische scan gaat. Voor bepaalde representatieve functies is het wel handig een professionele foto van jezelf te laten zien.
Hobby’s en interesses kunnen je persoonlijkheid en je competenties versterken. Doe je bijvoorbeeld aan een teamsport, dan kan dit je samenwerkingsvermogen of competiviteit bevestigen. Veel werkgevers waarderen het bijvoorbeeld als een sollicitant aan topsport heeft gedaan omdat dit veel doorzettingsvermogen toont. Ons advies is dus om hobby’s en interesses wel op je cv te zetten, maar licht ze dan wel in enkele zinnen toe.
Als je tijdens je studententijd actief lid bent geweest van een studentenvereniging heb je waarschijnlijk in meerdere commissies en misschien ook besturen gezeten. Over het algemeen vallen commissies en besturen onder ‘nevenactiviteiten’ of ‘extra curriculaire activiteiten’. Heb je ervoor betaald gekregen? Dan valt het onder werkervaring. Zo niet, dan is het een nevenactiviteit.
Een veelgemaakte fout bij studenten en starters is een stage onder werkervaring vermelden. Doe dit niet en zet altijd je stages onder een apart kopje met ‘stages’. Een stage is wat anders dan dat je daadwerkelijk bij een werkgever aan het werk bent. Als stagiaire heb je meestal minder verantwoordelijkheden en is meer begeleiding vereist. Als je na je stageperiode in dienst bent gekomen, vermeld je dit onder een aparte periode als werkervaring.
Een cv bestaat uit maximaal twee A4’tjes en een sollicitatiebrief uit een A4’tje.
Pas je cv aan de vacature aan. Daardoor kun je bepaalde activiteiten, die minder relevant zijn voor de vacature, weghalen of korter opschrijven. Veel studenten en starters maken de fout door alle irrelevante werkervaring zoals afwasser en vakkenvuller van hun cv te verwijderen. Dit is zonde want hierdoor ziet de werkgever niet dat je bijvoorbeeld als vanaf je 15e aan het werk bent. Schrijf deze werkervaring kort op onder ‘diverse bijbanen’ o.a. [horeca, sales] + de periode waarin je werkzaam was.
Gaten in je cv ontstaan door bijvoorbeeld een reis, of als je er een tijdje tussenuit geweest bent door persoonlijke redenen. Misschien vanwege ziekte of het overlijden van een dierbare. Lieg nooit over deze gaten en laat ze op je cv staan met een korte omschrijving erbij. In je motivatiebrief kun je hier verder op ingaan als je wilt.
Onderaan je cv kun je referenties vermelden. Bijvoorbeeld: “Referenties op aanvraag beschikbaar.” Werkgevers mogen je referenties alleen bellen na toestemming van jou.
Ja, geef altijd aan welke studies je hebt gedaan, ook al heb je de studie niet afgerond. Dit kun je zien als gat in je cv. Leg daarom altijd kort uit waarom je de studie niet afgerond hebt.