Tentamens leren is en blijft een vak apart. Bij online tentamens word je ook nog eens via de webcam op je gedrag gecontroleerd om fraude te voorkomen. Dit kan best wat stress geven. Je geheugen goed gebruiken speelt een belangrijke rol bij het elimineren van stress en dit omzetten in zelfvertrouwen.
Door je goed voor te bereiden en op de juiste manier informatie in je brein te stoppen, geef jij jezelf een supergeheugen: een geheugen dat efficiënt werkt.
Je wilt je allereerst goed kunnen focussen op je werk. Zorg daarom voor zo min mogelijke afleiding. Je denkt misschien dat de kledingstukken op de grond geen invloed op je geheugen hebben, maar ergens in je hoofd weet je dat deze T-shirts eigenlijk in de was of in de kast horen. Door deze kleine dingen te laten liggen, creëer je ruis in je hoofd. Je brein slaat dit op als ‘onverwerkt’ en dat leidt je onbewust af. Hoe meer van dit soort ruis, hoe meer afleiding in je hoofd.
Het is niet efficiënt om de informatie alleen maar door te lezen. Ga letterlijk bezig met de stof. Bekijk de tussenkopjes en stel je zelf de vraag waar dit over gaat. Vat een tekst samen, maak een mind-map van een lastig concept, maak kleine tekeningetjes bij de theorie, zet kernwoorden in de kantlijn of lees hardop en gebruik je lichaam om jezelf uit te drukken. Door meerdere ‘breinfuncties’ te betrekken bij het leerproces maakt je geheugen op verschillende manieren koppelingen met de stof. Daardoor onthoud je het beter dan wanneer je maar één methode gebruikt.
Je brein is dol op creativiteit. Wanneer je creatief bent gebruik je verschillende breingebieden en hoe meer breingebieden actief zijn, hoe beter je geheugen werkt. Zoek bijvoorbeeld eens plaatjes bij namen of gebeurtenissen wanneer je die moet leren. Tijdens je tentamen kun je die plaatjes makkelijk voor de geest halen en de bijbehorende namen en jaartallen vervolgens ook!
Het is ook erg goed voor je geheugen om naast je studie creatief bezig te zijn, bijvoorbeeld door muziek te maken. Hier kan Nederlands bekendste neuropsycholoog Erik Scherder je alles over vertellen!
Om nog even bij Erik Scherder te blijven: ‘Beweging is goed voor je conditie, maar ook voor je cognitie.’ Het blijkt dat beweging zowel effect heeft op verbindingen van motorische processen, als op verbindingen die geheugenprocessen aansturen. Sta tijdens het studeren dus af en toe even op, doe een dansje, spring een paar keer in de lucht, loop een rondje of doe een paar push-ups!
Door voor 1:00u te gaan slapen zorg je ervoor dat de informatie van die dag goed wordt opgeslagen en vastgezet. Dit noemen we de ‘consolidatie-functie’ van je brein. Uit onderzoek blijkt dat deze functie, wanneer je een ‘normaal ritme’ hebt, het actiefst is tussen 1:00u en 3:00u. Daarna niet meer. Een nachtje doorhalen voor je tentamen is daarom niet echt slim. Je slaat alles alleen tijdelijk op, in plaats van dat je het vastzet tijdens je slaap!
Maak de juiste keuzes als het aankomt op hóe je leeft en studeert, zodat je je geheugen zo efficiënt mogelijk gebruikt!