Slechte eigenschappen heeft iedereen en dat weten organisaties natuurlijk ook. Helemaal niet zo gek dus dat ze hierover beginnen tijdens je sollicitatie. Wat zeg je dan? Lees hier hoe je omgaat met je eigen slechte eigenschappen tijdens een sollicitatiegesprek.
Sommige mensen denken dat zij tijdens hun sollicitatiegesprek perfect moeten overkomen, omdat ze anders niet worden aangenomen. Maar perfectie is onmogelijk. Iedereen heeft wel een of meer eigenschappen die wat minder leuk zijn. Denk aan: ongeduldig zijn, slecht met cijfers, snel gestrest, een ochtendhumeur of te perfectionistisch.
Perfectionisme wordt nog weleens vermomd opgevoerd in sollicitatiegesprekken. Het is namelijk een goed voorbeeld van een slechte eigenschap die eigenlijk een goede eigenschap is. Je levert immers goed werk af. Toch kun jij je afvragen of het voor jou en je werkgever niet juist belangrijk is je échte slechte eigenschappen te kennen? Grote kans namelijk dat zij deze vermomming maar al te goed kennen.
Werkgevers willen in sollicitaties zien of je eerlijk durft te zijn en of je kunt reflecteren op jezelf. Het is dus niet raar dat je misschien wat chaotisch bent of geen ‘nee’ durft te zeggen. De werkgever kijkt vooral of deze eigenschappen je belemmeren in je baan. Wellicht kunnen anderen jou helpen met die slechte eigenschap. Het is dus alleen maar fijn als je eerlijk bent. Je wilt immers ook niet werken op een plek waar je niet goed tot je recht komt.
Heel introverte en heel extraverte mensen hebben vaak een negatief beeld van zichzelf: ‘Ik ben te druk’ of juist ‘Ik moet socialer zijn’, maar onthoud: geen een organisatie draait op alleen maar extraverte of introverte mensen. Introverte mensen kijken vaak goed, kunnen goed analyseren en letten ook vaker op details. Extraverte mensen zijn goed in socializen en kunnen zichzelf soms beter verwoorden dan introverte mensen. Een combinatie is dus goud waard.
Solliciteer je op een baan waarbij jouw slechte eigenschappen eigenlijk helemaal niet passen? Geef in het sollicitatiegesprek aan dat jij je daarvan bewust bent en ervan wilt leren, als dat tenminste ook zo is. Er kunnen ook haken en ogen aan zitten: als jouw slechte eigenschappen niet passen bij de functie, kun je misschien beter niet solliciteren. Bijvoorbeeld: jij werkt het best in je eentje, maar je solliciteert op een functie waarin je nauw samenwerkt met een team.
Al met al is liegen dus niet zo’n goed idee; voor jezelf niet en voor de werkgever niet. Wees oprecht. Geef aan dat je openstaat om te leren van je slechte eigenschap. Dat geeft werkgevers het idee dat je eerlijk en leergierig bent en dat is altijd goed!
Succes!
Door Lara Freeling