Na het behalen van je studie is het zover: je gaat werken. Maar waar moet je rekening mee houden? In deze blog lees jij wat je moet weten voordat je gaat solliciteren.
Uitzonderingen daargelaten, maar je maakt vrij weinig kans bij je droombaan als je geen ervaring in het vakgebied hebt. Het is vast een herkenbare gedachte die bij wanhoop door je hoofd schiet: zonder ervaring geen baan, maar zonder baan geen ervaring. Dus wat moet je nu doen? Je kunt ervoor kiezen een vrijwillig stage te doen in jouw branche. Ook kun je werkstudent worden bij bepaalde organisaties. Dit kun je overigens prima combineren als je nog studeert.
Het verbaast je vast niet, maar netwerken is vaak de sleutel tot succes. Of het nu bij je stageplaats is, je bijbaantje of zelfs je vrienden en familie: het is altijd waardevol om contacten te onderhouden. Voeg ze toe op LinkedIn en vergeet niet om af en toe op hun berichten te reageren zodat ze je niet vergeten. Ook kun je kijken waar oude klasgenoten en vrienden werken, misschien opent een kopje koffie weer nieuwe deuren.
Kom je je buurvrouw tegen? Vertel haar dat je op zoek bent naar een baan. Zie je je oom weer op een verjaardag? Vertel hem dat je op zoek bent naar een baan. Loop je toevallig een oud-klasgenoot tegen het lijf? Vertel haar dat je op zoek bent naar een baan. Kom je de vriend van de achterneef van je vorige partner tegen? Vertel hem… nou ja, je begrijpt het: laat heel de wereld weten dat je op zoek bent naar een baan!
Je cv is de allereerste ontmoeting van een organisatie met jou. Je cv vertelt veel over jou. Wist je dat recruiters vaak maar 20 seconden naar een cv kijken? Daarom moet je wel indruk maken om tussen de andere kandidaten uit te springen. Hier lees je meer tips over het maken van een cv. Mocht je uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek, bereid je dan goed voor.
Je wilt natuurlijk zo veel verdienen als haalbaar is en zeker niet minder. Maar hoe doe je dat? Het is niet slim om meteen je salariswens op tafel te gooien tijdens je sollicitatiegesprek. Wacht eerst af wat voor bedrag het bedrijf noemt.
Het komt je wellicht bekend voor: je hebt je diploma gehaald, maar je hebt het idee alsof je nog helemaal niks kunt. Je hebt dat gevoel misschien vooral als je geen stage(s) hebt gelopen. Toch willen we benadrukken dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Het heet niets voor niets een ‘startersfunctie’. Je begint immers net! Het is dan echt niet vreemd dat je fouten maakt of dingen niet begrijpt.