17 okt 2024

Je bachelor is in de pocket, maar je wilt toch nog doorstuderen. Welke master past bij jou? En wat gaat er allemaal veranderen? Je leest het hier!

Eindelijk! Dat eerste papiertje is in de pocket, maar dat is voor jou niet genoeg. Lees hier alles wat je kunt verwachten om de overstap te maken van een bachelor naar een master.  

Een master is een hogere titel die je kan behalen in het hoger onderwijs. Vaak is een master dan ook meer beroepsgericht en zijn de vakken hierop ingericht. Een master is de kans om je kennis te verbreden in het vakgebied dat jou interesseert.   

Instroomprofiel 

Je kan je niet zomaar bij iedere master inschrijven. Bij de inschrijving van een master moet je namelijk voldoen aan een bepaald instroomprofiel. Je kunt bijvoorbeeld met een geschiedenisbachelor geen wiskundige master volgen. Wil je dit toch? Dan moet je een schakelprogramma doen ter voorbereiding op de master. Hiermee verkrijg je de juiste kennis om de master (hopelijk) tot een succesvol einde te brengen.   

Loting en selectie 

Maar er zijn ook andere mogelijkheden om toegelaten te worden tot een master. Er zijn bijvoorbeeld ook (pre)masters waar eerst een selectieprocedure moet doorlopen voordat je wordt toegelaten. Je plekje is hierbij dus niet 100% gegarandeerd. Zo'n selectie wordt gewoonlijk gebaseerd op je cijferlijst, motivatie, CV en ervaring binnen het kennisgebied.   

Het is dus belangrijk om je goed in te lezen voordat jij je voor een selectieve master inschrijft. Op tijd beginnen met de voorbereidingen voor de aanmelding is dan ook zeker aan te raden. Gelukkig is het mogelijk om je elk jaar voor vier studies tegelijkertijd in te schrijven via Studielink. Ben je toegelaten of heb je de knoop doorgehakt? Vergeet je dan niet uit te schrijven voor de andere studies.   

Verschil  

Het grootste verschil tussen een bachelor en master is dat een master meer toekomstgericht is. Het is vaak gericht op onderzoek en verdieping van de stof die je gedurende je bachelor, minor of premaster geleerd hebt. Dit omdat een master in een sneltreinvaart door de stof heen gaat. Dit houdt in dat ook deadlines strakker worden en de ruimte voor speling er niet is.  Een master duurt dan ook maar één en soms twee jaar, afhankelijk van het type master dat je kiest.   

Aangezien alles in een master in hoog tempo gaat, betekent dit vaak ook dat er meer en strakkere deadlines zijn. Ook zit er vaak een verplichte stage verwerkt in het programma van je master. Dit is in vergelijking met een universitaire bachelor een groot verschil.  Dit biedt meer zelfstandigheid, maar vereist ook discipline. Voornamelijk omdat je zelf je tijd moet indelen en verantwoordelijk bent voor het halen van al je studiepunten in slechts één of twee jaar tijd.  

Onderwijsinstelling 

Het kan zo zijn dat de master die jij graag wilt volgen aan een andere onderwijsinstelling wordt aangeboden dan die van je bachelor. Zorg dus dat je je goed inleest in de werkwijze van de nieuwe onderwijsinstelling. Denk aan dingen als: Hoe werkt het inschrijvingsproces? Moet ik zelf mijn vak inschrijving regelen of gebeurt dat automatisch? Een master eist dan ook veel meer zelfstandigheid. Je wordt immers voorbereid op de arbeidsmarkt.   

En na je master? Dan kan je gaan werken of ervoor kiezen om te promoveren voor een PhD, maar dat is voor de echte diehards.  

Meer lezen?