Tijdens het traineeship van Bart van der Meer in Brussel, werd ook het nieuwe team van de Europese Commissie samengesteld. Een spannende tijd, waarin druk werd gediscussieerd over de langetermijnstrategieën voor Europa. Vanaf dag één werd Bart betrokken bij gesprekken over toekomst van de Europese industrie, de duurzame transitie naar waterstof en het stimuleren van innovatief ondernemerschap. Toch mooi om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, zegt Bart.

Als student International Studies aan de Universiteit Leiden kreeg Bart steeds meer interesse voor de combinatie van ontwikkelingssamenwerking en economische ontwikkeling. Zijn traineeship bij het DG GROW van de Europese Commissie, paste precies in zijn straatje. “GROW houdt zich bezig met Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Mkb. Ik werkte mee aan evenementen van de Europese Commissie over de kansen van waterstof binnen de European Green Deal. Een van de voorstellen is de bouw van waterstofinstallaties voor duurzame energieopwekking in Noord-Afrika. Doel is het creëren van een win-win situatie voor Europa én Afrika. Ik dacht vooral na over hoe je zo’n project zo inclusief mogelijk kan opzetten en kan zorgen dat het bijdraagt aan de emancipatie van kwetsbare groepen op het Afrikaanse continent.”

‘Al na één dag in Brussel voelde ik me meer Europeaan dan Nederlander.’

Brussel zet grote stappen

Ondergedompeld in het internationale Brussel, ontdekte Bart hoeveel Europeanen eigenlijk gemeen hebben met elkaar. “Grappig was dat ik me al na één dag in Brussel meer Europeaan dan Nederlander voelde. Ook realiseerde ik me opeens heel goed dat wat we in Nederland meekrijgen over Brussel, slechts het topje van de ijsberg is. Het geld dat de lidstaten in de Europese Commissie stoppen is heel beperkt, maar wordt goed en slim besteed. Brussel is hét platform waar ambitieuze visies worden omgezet naar beleid met impact. Er worden bijvoorbeeld binnen DG GROW grote stappen gezet op het gebied van sociale innovatie en duurzame industrie, maar daar hoor je in Nederland bar weinig over.”

Op zoek naar jong talent

Het viel Bart op dat een relatief groot deel van de jonge BlueBook-trainees uit Zuid-Europa komt. “Het enthousiasme voor werken bij de EU is daar veel groter dan in Nederland. Misschien denken veel Nederlandse jongeren dat het BlueBook-traineeship te exclusief is. Natuurlijk is de internationale competitie stevig, maar het is wel het grootste traineeship in Europa en het is altijd op zoek naar jong talent met verschillende achtergronden. Dus ook als je nog twijfelt over het gewicht van je cv, kun je geluk hebben. Belangrijk is denk ik dat je je talen op orde hebt en goed beschrijft welke kennis en ervaring je meebrengt. Maar geef ook duidelijk aan wat je in Brussel precies wil leren en hoe je dat later in je carrière wil gaan benutten. Ook dat kan de commissie doen besluiten te investeren in jou als persoon.”

‘Brussel is hét platform waar ambitieuze visies worden omgezet naar beleid met impact.’

Voorsprong

Op dit moment volgt Bart de Advanced Master in International Development (AMID) van de Radboud Universiteit. Hij volgt één dag in de week colleges en werkt vier dagen als beleidsmedewerker bij de directie Duurzame Economische Ontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Ik houd me vooral bezig met de vraag hoe hulp en handel kunnen bijdragen aan werkgelegenheid en inkomen in ontwikkelingslanden. Ik denk dat mijn Brusselse avontuur zeker heeft meegewogen bij mijn toelating voor AMID. Het geeft je toch een voorsprong. Als het bijvoorbeeld gaat over het betrekken van de Europese Commissie bij onze strategie voor het verduurzamen van handel binnen en met het Afrikaanse continent, weet ik wie ik daarvoor kan benaderen in Brussel.”

Meer weten over de openstaande traineeships bij de Europese Commissie? Bekijk het vacatureoverzicht van WerkenbijdeEU!