Categorieën: Masters Studeren Baankans
24 nov 2021

De een kijkt er reikhalzend naar uit om tijdens zijn minor een totaal ander vak of juist dat ene verdiepende vak te volgen. De ander heeft geen idee wat hij moet kiezen. Maar dat het belangrijk is met zijn 30 studiepunten, is wel duidelijk.

Minors maken onderdeel uit van jouw opleiding in het derde of vierde studiejaar. Ze zijn niet altijd verplicht, maar vallen bij de meeste studies onder de keuzeruimte. In je keuzeruimte kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld zelf een vakkenpakket op te stellen. Bij een minor is zo’n pakket al helemaal opgesteld, dus dat is lekker makkelijk. Door het kiezen van een minor verdiep jij je in een bepaald onderwerp en dit levert aan het einde 30 studiepunten op.

Verbredende minor

De minor die je kiest, hoeft niet gerelateerd te zijn aan je opleiding. Zo kun je bijvoorbeeld de minor ‘Criminologie’ volgen, terwijl je Biologie studeert. Dit geeft de mogelijkheid om je kennis te verbreden in meerdere vakgebieden. Zo’n brede kennis kan in de toekomst veel voordelen opleveren. Zeker als jouw droombaan overlap heeft in vakgebieden.

Daarnaast kan het zijn dat je graag nog een opleiding wilt doen na het behalen van je diploma. Met de minor kun je je oriënteren in andere vakgebieden om jouw interesses verder te ontdekken. Zo kiest een van mijn vrienden van de studie Biologie een technische minor, omdat ze hierna waarschijnlijk aan de TU Delft wil studeren.

Verdiepende minor

Je kunt er ook voor kiezen een minor te volgen die wel terugslaat op je studie. Minors zijn verdiepend en geven meer inzicht in een bepaald onderwerp. Zo kun je als Biologiestudent de minor ‘Molecular Biotechnology’ volgen om zo meer te weten te komen over biotechnologische toepassingen. Dit geeft een extra voorsprong wanneer je de bio-industrie op wil.

Doorstroommogelijkheden

Na het hbo kun je een wo-master doen. Hiervoor moet je na je diploma eerst een pre-master volgen. Dit duurt meestal een jaar. Er zijn ook minors die je tijdens de opleiding kunt volgen en die betrekking hebben op de master, een zogenoemde doorstroomminor. Deze minor geeft allerlei vrijstellingen voor de pre-master. Soms kun je met deze minor meteen doorstromen naar de master.

Welke minor moet ik kiezen?

Het aanbod in minors is groot. Het is zelfs mogelijk om een minor aan een andere onderwijsinstelling te volgen. Hoe kies je er een uit? Het is ten eerste belangrijk om te weten wat voor soort minor je zoekt. Wil je graag een masteropleiding doen, waarbij je nog niet voldoet aan de vereisten? Kijk dan naar de mogelijkheid voor een doorstroomminor. Die kun je vaak vinden op de studiegids van de master of door contact op te zoeken met de opleiding.

Als je graag een verdiepende of verbredende minor wil doen, is het belangrijk om te weten welk onderwerp je interesseert. Kijk ook of de minor goed past bij jouw toekomstige baan of vervolgopleiding. Het volgen van de educatieve minor op de wo geeft je bijvoorbeeld al de bevoegdheid om les te geven en geeft ook vrijstellingen voor de master educatie.

Overzicht minors

Om je een handje te helpen, is de site kiesopmaat.nl ontwikkeld met een overzicht van minors. Hier kun je per minor ook uitgebreide informatie vinden, zoals de inhoud van de minor en de toelatingseisen. Kijk hier zorgvuldig naar. Neem ook zeker de tijd voor je keuze. Dan wordt het vinden van een minor een eitje.