Terug naar het nieuwsoverzicht

Een hbo-master is zo gek nog niet


Wil jij een master doen na je hbo- of wo-bachelorstudie? Heb je wel eens gedacht aan een hbo-master? Verdiepend en praktijkgericht. Ook al zijn hbo-masters nog  tamelijk onbekend, hun aantal neemt toe, zegt Petra Kanters, voorzitter van het Landelijk Platform Professionele Masters van de Vereniging Hogescholen. Hieronder vind je haar tips en tricks op een rij.   

Hbo-master? Nog nooit van gehoord!

“Hbo-masters zijn minder bekend dan wo-masters. Er zijn er ook gewoon minder van. Na de invoering van het bachelor/mastersysteem in 2002 werden alleen universitaire studies opgeknipt in een driejarige bachelor en een- of tweejarige master. Er waren toen ook al hbo-masteropleidingen, meestal een combinatie van werken en leren. Nu komen er steeds meer hbo-masters bij die aansluiten op je bachelor.”  

Is een hbo-master minder waard dan een universitaire master?

“Nee! Iedereen krijgt een officieel erkende mastertitel. Werkgevers vragen steeds vaker afgestudeerden die een bepaald intellectueel master-denkniveau combineren met praktische vaardigheden. Dat is precies wat een hbo-master doet.”  

Is je vooropleiding belangrijk?

“Daar is weinig over te zeggen omdat hbo-masters nogal verschillen. Check dus altijd de opleiding op de website of neem contact op. Ook de voorwaarden verschillen; soms verwachten ze dat je al een baan hebt naast je master. Het beste is om ook een dagje mee te lopen en aan studenten of afgestudeerden te vragen wat zij uit hun studie halen.”

Waarom zou ik een hbo-master doen?

“Bijvoorbeeld omdat je een onderzoekende houding hebt en je kennis direct in de praktijk wilt toepassen. Je begint je doorstroommaster meteen na je hbo- of wo-bachelordiploma en bespaart daarmee dus tijd omdat je meestal geen premaster hoeft te doen. Je kunt je hbo-master ook doen als je al een baan hebt of als je jezelf na een paar jaar werken wilt specialiseren.”

Waarom zou ik met mijn wo-bachelor een hbo-master doen? 

“Als je na je universitaire bachelor iets meer praktijkgericht bezig wilt zijn, is een hbo-master een goede optie. Praat erover met docenten of studenten van je huidige studie. De meeste universitair geschoolden worden geen onderzoeker. Die komen net als hbo-opgeleiden uiteindelijk bij een bedrijf of organisatie te werken.”

Zijn er hindernissen als je een hbo-master wilt doen?

“Helaas wel. De informatie over de precieze toelatingseisen en wat je waar kunt studeren, is vaak niet direct vindbaar. Je moet soms echt even zoeken of contact opnemen met de opleiding. Ook zijn niet alle hbo-masters voor normaal collegegeld te volgen. Er zijn veel particuliere opleidingen die niet door het ministerie van OCW worden gefinancierd en waarvoor je fors meer opleidingsgeld betaalt. Het aantal ‘gewone’ hbo-masters, waar je het normale collegegeld betaalt, groeit wel. Wij zijn met onze organisatie druk bezig alle hindernissen uit de weg te ruimen, maar dat duurt helaas nog wel een tot twee jaar.”

Heb je nog tips voor studenten die een hbo-master overwegen?

“Stel jezelf de vraag wat voor jou de beste manier is om je carrière te beginnen. Wil je direct doorstuderen na je bachelor en je specialiseren? Of wil je liever eerst gaan werken en later een hbo-masterstudie combineren met je baan? Allebei is mogelijk. Bedenk in welk beroep je wilt werken en vraag bijvoorbeeld al tijdens je stage wat daar precies voor nodig is.” 

 Wil je meer weten over hbo-masters? Bekijk dan het opleidingsaanbod. Wil je weten welke vacatures aansluiten op deze masters? Bekijk dan geschikte stages, traineeships en startfuncties voor jou!