Terug naar het nieuwsoverzicht

Netflix-serie hielp Sophie bij haar masterkeuze

 

Sophie Rous (21) vond crimineel gedrag altijd al interessant. Eerst deed ze een hbo-bachelor en nu een wo-master. Om te ontdekken of de wo-master geschikt was, vroeg ze studenten en docenten naar hun ervaringen. “Dat kan ik iedereen adviseren.”

“Ik was er nog niet aan toe te gaan werken toen ik klaar was met mijn hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde. Criminologie boeide me altijd al. Maar met de havo kon ik dat niet studeren. Veiligheidskunde kwam enigszins in de buurt, toch miste ik de specialisatie.” 

Aanlokkelijk om te gaan werken

“Mijn studiegenoten van het hbo gingen na het diploma stuk voor stuk werken, dat leek wel even aanlokkelijk. Maar ik was net 21 jaar en wilde verder studeren. Als dat niet lukte, kon ik altijd nog gaan werken.” 

The Confession tapes

“Met mijn docent strafrecht had ik een gesprek over de Netflix-serie The Confession Tapes, die ik heel boeiend vond. Over mensen die criminele feiten bekennen die ze niet gepleegd hebben. Zij vertelde mij dat ze dergelijke onderwerpen behandelde tijdens haar master. Ik zocht die master op en kwam uit bij Forensica, Criminologie en Strafrechtspleging aan Universiteit Maastricht. Ik ontdekte dat ik met mijn hbo-achtergrond toegang had tot die master. Helemaal in lijn met mijn oude wens.” 

Vraag naar ervaringen

“Om erachter te komen of de master echt geschikt was, vroeg ik studenten en docenten die deze master hadden gedaan naar hun ervaringen. Dat kan ik iedereen adviseren. Je krijgt een beter beeld van de studie dan het lezen van tekstjes op de site.”  

Toelatingstest, geen premaster

“Tijdens mijn afstudeerstage op het hbo begon ik al te studeren voor de toelatingstest. Ik moest mijn kennis over strafrecht bijspijkeren, zodat ik hetzelfde niveau had als de rechtenstudenten die voor deze master kozen. Iedere dag als ik thuiskwam van mijn stage dook ik ’s avonds in de boeken. Ik hoefde behalve de toelatingstest geen premaster te doen.” 

Meer eigen initiatief  

“Op het hbo laten docenten weten wat je moet leren en waar je alles kunt vinden. Hier heb ik vier uur college en zestien uur zelfstudie per vak. Ze verwachten meer eigen initiatief. Bijvoorbeeld dat je zelf op zoek gaat naar relevante artikelen, in plaats van alleen te lezen wat is voorgeschreven.” 

Georganiseerde criminaliteit

“Bij deze master stel je zelf je eigen programma samen op grond van je specialisatie. Deze keuzevrijheid vind ik prettig. Mijn scriptie gaat over georganiseerde en ondermijnende criminaliteit en het onderscheppen van geldstromen van criminelen. De vakken die ik kies sluiten hierop aan en ook mijn stage heeft ermee te maken.” 

Onderzoek doen bij de politie

“Of je een stage doet tijdens je master, moet je zelf weten. Ik vind het prettig om iets van de praktijk te weten. Ik loop nu stage bij de politie, bij het team Follow the Money. Daar doe ik onderzoek in deeltijd, zodat ik ook nog colleges kan volgen. Ik wil ervaring opdoen en dit op mijn cv kunnen zetten. Je ontmoet mensen, die je anders niet zou ontmoeten. Zo bouw je een netwerk op waar je straks bij het zoeken naar een baan iets aan hebt.”   

Financiële opsporing  

“Deze zomer hoop ik af te studeren. Inmiddels ben ik wel klaar om te gaan werken. Over vijf jaar doe ik iets met financiële opsporing. Wellicht bij de politie, het openbaar ministerie of bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.”

meer weten over deze master? Lees hier meer over Forensica, Criminologie en Strafrechtspleging