Terug naar het nieuwsoverzicht

‘Breng je oriëntatie voor een wo-master tot leven’

 

Elsemiek Maas (24) zocht een master die aansloot op haar hbo-opleiding. Dit bleek eenvoudiger te zijn dan verwacht “Nu ik deze master doe, vind ik het niet veel moeilijker dan mijn hbo-studie. De stof is wel veel meer en we gaan er sneller doorheen.”

 

“Na het behalen van mijn havo-diploma nam ik een tussenjaar en ben ik naar Amerika gegaan om mijn Engels te verbeteren. Het buitenland heeft me altijd getrokken. Vroeger wilde ik graag diplomaat worden. Ik sluit deze mogelijkheid nog steeds niet uit.”

 

Mensen juridisch helpen

“Toen ik terugkwam, ging ik hbo-Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) studeren. Ik wilde mensen graag helpen met juridische vraagstukken, maar het sociale aspect vond ik ook belangrijk. Ik kreeg ook vakken als psychologie en sociologie. Dit leek mij minder ‘droog’ dan de studie Rechten.”

 

Minor Arbeidsrecht

“Op het hbo liep ik stage bij een bewindvoerderskantoor waar ik cliënten met een psychiatrische achtergrond bijstond. Dat vond ik interessant, maar niet juridisch genoeg. De minor International Law and Public Policy deed ik om de optie buitenland open te houden. Daarnaast volgde ik de minor Arbeidsrecht.”

 

Studievertraging

“Voor de meeste wo-masters moest ik een premaster doen, waardoor ik nog een jaar langer moest studeren. Ik had al een jaar studievertraging. Op mijn achttiende op kamers in Utrecht was allemaal net iets te gezellig.”

 

Alleen een toelatingstoets

“Een vriendin had net als ik de minor Arbeidsrecht gedaan en deed nu de wo-master Recht en Arbeid in Maastricht. Zij was heel enthousiast. Na veel overleg en een open dag besloot ik ook voor die master te gaan. Als hbo-student hoefde ik geen premaster te doen, maar alleen een toelatingstoets.”

 

Motivatie 100 procent

 “De eerste keer haalde ik de toelatingstoets niet, omdat die vlak voor de deadline van mijn scriptie was. Daarna deed ik hem opnieuw en kreeg ik ook een gesprek waarin mijn juridische kennis en motivatie werd gepeild. Je motivatie moet wel echt 100 procent zijn om de master binnen een jaar te halen.”

  

Niet veel moeilijker dan hbo

“Nu ik deze master doe, vind ik het niet veel moeilijker dan mijn hbo-studie. De stof is wel veel meer en we gaan er sneller doorheen. Op het hbo moesten we bijvoorbeeld per tentamen een reader leren en hier twee of drie. Ook hebben we hier periodes van acht in plaats van tien weken.”  

 

Vijf maanden bij een groot bedrijf  

“Ik heb na mijn hbo-diploma, toen ik niet meteen met mijn master kon beginnen, vijf maanden bij een groot verzekeringskantoor gewerkt. Ik deed administratief werk. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Daarna had ik wel veel zin om weer te gaan studeren. Ik weet nu goed waarvoor ik alles doe.”

 

Praat over je oriëntatie

“Wil je een master doen, oriënteer je dan alvast tijdens je bachelor. Bezoek open dagen, praat met mensen die de master al hebben gedaan. Kies een onderwerp voor je scriptie dat ermee te maken heeft. Vraag vrienden en familie hoe zij erover denken. Breng je oriëntatie tot leven.”

 

Lees hier meer over de master van Elsemiek.