Terug naar het nieuwsoverzicht

Welke master past bij mij? Zo maak jij in vijf stappen een masterkeuze!

 

Je hebt je bachelor (bijna) afgerond en wilt misschien een master doen. Maar welke? Het aanbod is enorm. Voldoe jij wel aan de toelatingseisen? Hieronder vind je een stappenplan waarmee je in 5 stappen een master kiest die bij jou past. 

 

Waarom zou je een master doen?

Als hbo- of wo-student zijn twee belangrijke redenen om een master te doen.

  • Je wilt je theoretisch specialiseren in een bepaald vakgebied.
  • Je wilt je praktische kennis en vaardigheden verder ontwikkelen.

Soms zoek je in een master een combinatie van die twee, dus van theorie en praktijk. Een hbo-master richt zich meer op de praktijkgerichte kennis en vaardigheden. Een wo-master is altijd bedoeld om onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen. In veel gevallen kun je bij zo’n master ook kiezen voor een stage. Stel je voor: je bent wo-student Rechten, dan kun je je via masters als Strafrecht, Gezondheidsrecht, Arbeidsrecht en Fiscaal Recht verder toespitsen op de rechtsvariant van je voorkeur.

 

Maak je masterkeuze in vijf stappen:

 

Stap 1: Wil je een theoretische master, een praktische of een combinatie?

Maak onderscheid tussen wat je wilt leren. Theoretisch, praktisch of allebei. Wil je iets theoretisch, kom je vanzelfsprekend uit bij een wo-master. Bij praktisch ligt een hbo-master voor de hand. Vind je beide interessant, vraag je dan af welk onderdeel voor jou toch net iets zwaarder weegt. Wees daarin eerlijk voor jezelf.

 

Stap 2: Wat zijn jouw interesses?

Maak een grove lijst met al jouw interesses. Kijk daarna welke drie het allerbelangrijkst zijn. Voeg aan die drie interesses toe welke vaardigheden en kennis, praktijkgericht of theoretisch, je zou willen ontwikkelen. Je kunt dit in de vorm van een leerdoel doen. Na deze stap heb je dus drie interesses met daarbij een aantal leerdoelen of zaken die je graag zou willen leren. Dit helpt je dichter bij je keuze te komen.

 

Stap 3: Bekijk de verschillende masters en waar je ze kunt volgen

Zoek uit welke masters passen bij jouw drie interesses. Kijk ook welke hogescholen en/of universiteiten mogelijke masters aanbieden. Kijk bijvoorbeeld op Masterkeuze.Qompas.nl. of de masterpagina van onderwijsinstellingen. Past de inhoud van de masters bij jouw leerdoelen en interesses? Tip: check meteen de aanmeldprocedure en of je voldoet aan de toelatingseisen. Soms moet je ook als wo-bachelorstudent een pre-master doen, bijvoorbeeld als je naar een andere faculteit gaat of je een master in een heel ander vakgebied kiest.  

 

Stap 4: Kies er drie en bezoek de open dagen

Kies drie masters die je het meest aanspreken en waarin je je verder wilt verdiepen. Bezoek die open dagen. Regel ook een meeloop- of proefstudeerdag voor die masters. Pas dan kun je echt een goede keuze maken. Probeer steeds een docent en een student te spreken. Bedenk of je je thuis voelt bij deze onderwijsinstelling, of er mogelijkhedenzijn om stage te lopen, hoe de scriptiebegeleiding is en hoe groot de klassen zijn. Stel kortom alle vragen die je hebt.

 

Stap 5: Kies nu de master die het best bij je past

Zet thuis nog eens alle voors en tegens op een rij, praat erover met mensen die jou echt goed kennen, bijvoorbeeld een goede vriend of je ouders. Blijf je twijfelen, ga desnoods nog een keer naar de onderwijsinstelling en praat net zo lang met studenten tot je eruit bent. Schrijf je in en veel succes!

 

Meer weten over het kiezen van een master?

Geschreven door: Nelleke Boogard