Terug naar het nieuwsoverzicht

Nooit te oud om te leren! De voordelen van een master als je al werkt!

Een master kiezen op latere leeftijd; Fenna Mossel (39) deed dat tot grote tevredenheid. “Je weet precies waarom je het doet en je bent supergemotiveerd. Ik wist niet dat deze master mij zo veel zou brengen.”

Na mijn bachelor Biomedische Wetenschappen ben ik gaan werken bij een farmaceutisch bedrijf en later bij een academisch ziekenhuis. In mijn werk trainde ik artsen om (kwantitatief) onderzoek te doen en controleerde ik of de uitvoering volgens de regels verliep.

Grijs gebied

Ik kreeg daar vaak te maken met ethische kwesties. Dilemma’s waarop niet zo makkelijk een antwoord was. Artsen moeten zich bijvoorbeeld aan een bepaald protocol houden, maar soms kun je iemand alleen behandelen door daarvan af te wijken. Mag dat dan wel? Ik vond die grijze gebieden interessant.

Master kiezen

Inmiddels werkte ik als zelfstandige en merkte ik dat ik te weinig kwalitatieve onderzoeksvaardigheden had. Ik wilde graag een master doen, waarbij ik dat leerde. Intussen had ik ook een gezin met drie kinderen. Ik koos voor Zorgethiek en Beleid aan de Universiteit voor Humanistiek.

Gunstige collegetijden

Ik leerde vanuit verschillende perspectieven kijken en zette kwalitatieve onderzoeksmethoden in, om de vraag ‘wat is het goede’ te kunnen beantwoorden. Precies wat ik wilde. Prettig aan deze master waren ook de collegetijden: van half vijf tot half tien. Zo kon ik overdag werken en toch colleges volgen.

Een master waar ik helemaal achterstond

Ik wachtte zo lang met mijn master omdat ik eerder niet wist wat ik precies wilde leren. Ik wilde wel graag een master doen, maar alleen als ik er voor 100 procent achterstond. Ik wist ook niet dat ik deze master zó leuk zou vinden. Je bent dus nooit te oud om een master te doen. Ik denk dat je sowieso nooit bent uitgeleerd.

Onderzoeksvaardigheden toepassen in de praktijk

Alle avonden en weekenden was ik ermee bezig. Toen kwam corona en zaten mijn kinderen ineens drie maanden thuis, terwijl ik mijn scriptie schreef. Dat was behoorlijk pittig. Ik deed mijn scriptieonderzoek bij de Nationale Politie, waar ik ook als zelfstandige aan een onderzoek werkte. Ik kon wat ik leerde direct toepassen. Inmiddels heb ik mijn master afgerond en ben nu bezig met een promotietraject.

Een master doen op latere leeftijd heeft voordelen:

  • Het is leuk om iets nieuws te leren en nieuwe mensen te leren kennen.
  • Je bent gemotiveerder en weet precies waarom je het doet.  
  • Je hebt veel voorkennis, waaraan je nieuwe kennis kunt ophangen.
  • Je hebt (werk)ervaring waardoor de stof direct toepasbaar is.
  • Je vergroot je baankans voor bepaalde banen.

Tips van Fenna voor het kiezen van een juiste master:

  • Volg zo veel mogelijk proefcolleges. Dat is nu heel makkelijk tijdens corona.
  • Word je blij van een proefcollege, dan zit je goed. Ik kan opnieuw enthousiast worden als ik een proefcollege zie van mijn master.
  • Zoek online. Er is veel te vinden over masterstudies.
  • Spreek met studenten die jouw studie doen of hebben gedaan.
  • Zoek op LinkedIn naar de opleiding en benader mensen als dat kan.

 Kijk vooral ook op Qompas masterkeuze en vind informatie over masters en open dagen. 

 Een overzicht van open dagen en proefcolleges op de Universiteit voor Humanistiek